Americký voják odsouzen za to, že odmítl bojovat v Iráku

{mosimage} 22. února byl Mark Wilkerson odsouzen americkým vojenským soudem k sedmi měsícům vězení a propuštěn z armády kvůli špatnému chování a pro nedovolené opuštění své druhé služby v Iráku. Amnesty International považuje Marka Wilkersona za vězně svědomí drženého čistě pro jeho zásadní nesouhlas s účastí ve válce v Iráku. Mark Wilkerson by měl být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn.

Mark Wilkerson, vojenský specialista /hodnost rovná desátníku/, byl do Iráku poslán poprvé v březnu 2003. Během mise odmítl opětovat palbu na muže, který střílel na něj, protož jak uvedl, okolo něj bylo příliš mnoho lidí a nechtěl zabíjet nevinné. Když se o rok později vrátil do USA, okamžitě zažádal o statut odpůrce z důvodu přesvědčení /conscientious objector status/. V době, kdy byla jeho žádost zpracovávána, se dozvěděl, že jeho jednotka se má v lednu 2005 vrátit do Iráku.

V listopadu 2004 byla Wilkersonova žádost odmítnuta kvůli málo jasným a přesvědčivým důkazům, že odmítá válku jako takovou, ne jen konkrétní konflikt. Wilkerson požádal o přezkoumání rozhodnutí, ale bylo mu řečeno, že přezkum se bude řešit až po jeho návratu z druhé služby v Iráku, tedy téměř o rok později. Wilkerson se tedy rozhodl, že nemá jiné volbu než ze svou druhou služební povinnost opustit. Vojenským úřadům se nakonec odevzdal v srpnu 2006.

Ve své žádosti o statut odpůrce z důvodu přesvědčení Mark Wilkerson napsal: ”… co říká o našem národu, když zabíjíme nevinné Iráčany a mučíme vězně? Toto mě přinutilo hlouběji se zamyslet nad americkou armádou, vládou a společností jako celkem (…) moje přesvědčení mě provázelo a vedlo odedávna., ale prošlo velkou zkouškou od doby, co se jsem se od něj odklonil a zažil jsem to, co jsem zažil.. Proto nemohu již dále sloužit jak voják v této armádě.”

Amnesty International považuje Marka Wilkersona za oprávněného odpůrce z důvodu přesvědčení a věří, že učinil všechny řádné kroky, aby byl propuštěn z armády, když požádal o statut odpůrce z důvodu přesvědčení.

Více informací na webu Amnesty International CZ