Ostrava: Neonacisté zahnáni antirasistickou demonstrací

Ostrava: Neonacisté zahnáni antirasistickou demonstrací

foto: Solidarita
foto: Solidarita
Jan Májíček, Filip Vidimský

V pondělí 28. října 2013 se v Ostravě sešlo na 500 lidí, kteří se rozhodli postavit neonacistům, kteří se tento rok již počtvrté snažili využít nelehkou sociální situaci v moravskoslezské metropoli k útokům na Romy a další sociálně slabé.

Protest proti neonacistům uspořádala platforma Barevná Ostrava ve spolupráci s Blokujeme. První část demonstrantů se shromáždila na Náměstí Svatopluka Čecha a druhá se vydala před jednu z ubytoven, které byla nejblíže od místa, kde měli svou akci ohlášenou neonacisté. Tato ubytovna byla důležitým bodem nejen proto, že se nacházela na trase plánovaného neonacistického pochodu, ale byla také tou, na niž neonacisté už jednou cíleně zaútočili. Proto se organizátoři rozhodli, že vyjádří konkrétní solidaritu s obyvateli této ubytovny a nedovolí neonacistům se k ní přiblížit.

Přes dlouhé vyjednávání s policií a počáteční hádku se správci ubytovny se nakonec podařilo uhájit protiakci před ubytovnou. Policie tak zasáhla proti neonacistům a donutila je vyhnout se chráněné ubytovně.

Mezitím se na Náměstí Svatopluka Čecha sešlo na 400 lidí, kteří si vyslechli projevy organizátorů a dalších, kteří přijeli akci podpořit.

Neonacisté se po zásahu policie rozprchli do jednotlivých skupinek a pomalu se blížilik náměstí, kde svou akci pořádala Barevná Ostrava. Z toho

Ukázka "rozhořčených slušných občanů." Ke střetu nedošlo.
Ukázka „rozhořčených slušných občanů.“ Ke střetu nedošlo.

důvodu se na pochod vydala i skupina demonstrantů od ubytovny, která byla pro danou chvíli v bezpečí. Spojením dvou protirasistických akcí vznikl 500členný pochod, který prošel částí Ostravy, dorazil k hlídané ubytovně, kde si jak demonstranti, tak obyvatelé ubytovny, vyměnili bouřlivé pozdravy a vyjádření podpory. Po několika projevech organizátorů se demonstrace vydala centrem města a na Náměstí Svatopluka Čecha před šestou hodinou skončila.

Kromě toho, že neonacisty snad již přejde chuť pochodovat Ostravou (jejich skupinky před průvodem prchaly), došlo k něčemu ještě důležitějšímu. Místní Romové pochopili, že se jim mohou bez problému postavit, a že k tomu nepotřebují podporu ani svolení místních mafiánů, u kterých často bydlí.