Protiakce v Ostravě a Plzni: neonacisté zostuzeni

Protiakce v Ostravě a Plzni: neonacisté zostuzeni

hlouček neonacistů v Ostravě
hlouček neonacistů v Ostravě

Pavel Matějný z Českých lvů svolal na středu 1.3. další demonstraci do Ostravy. Jednalo se již o druhou akci v rámci jejich Antiromea tour, při níž se snaží skandalizovat fakt, že romská a proromská sdružení stejně jako ostatní čerpají granty.

Na akci neonacistů dorazilo zhruba 25 lidí, ale proti nim se nás jich postavilo přes 60. Matějný za občasného pískotu přednesl svůj obvyklý projev, poté dal slovo jednomu „kamarádovi“, který nebyl schopný dát dohromady souvislou větu. Po půl hodině své shromáždění rozpustil. Za našeho skandování potupně opustili nám Svatopluka Čecha v Ostravě. Oproti Příbrami (15.2. si přišlo ho poslechnout zhruba 80 lidí) a obzvláště oproti událostem minulého roku se jednalo o propadák.

Stejně jako loni se pokoušel získat podpisy pro vznik své nové Demokratické strany pracujících, což se mu – při současném zájmu veřejnosti – snad nepovede.

Současně dnes probíhala i demonstrace  Lvů v Plzni. Neonacistů dorazilo zhruba 60, antifašistů však bylo tolik, že jim uspořádali uličku hanby.  Začátek roku tak vypadá slibně.

Filip Vidimský