Praha: Pietní shromáždění za zavražděnou aktivistku

Praha: Pietní shromáždění za zavražděnou aktivistku

Včera, v pondělí 14. srpna, proběhlo pietní setkání k uctění památky zavražděné aktivistky a sociální pracovnice Heather Heyer, která zemřela při teroristickém útoku v americkém Charlottesvillu. Tato mladá antifašistka byla zavražděna 12. srpna během protiakce k demonstraci nacionalistů a ultrapravičáků. Zemřela při teroristickém útoku, kdy útočník záměrně najel autem do poklidné antifašistické demonstrace.

Foto: A2larm.cz

Pietního setkání se zúčastnila přibližně stovka lidí. Po krátkém přivítání a úvodu k situaci ve Virginii, kde se útok odehrál, následovala minuta ticha a dále projevy řečníků a řečnic zúčastněných organizací. Se svými projevy vystoupily zástupci Iniciativy Ne Rasismu!, Anarchistické federace, Socialistické Solidarity, feminstického uskupení Ženy 365 a ředitelka Multikulturního centra Praha.

Projev členky Socialistické Solidarity Ivy Hammerbauerové:

„Útok v Charlottesville byl šokující, ale nepřišel z čistého nebe. Vždyť se stačí podívat, jak násilná je rétorika ultrapravice – proti uprchlíkům, proti černochům, případně Romům, proti genderovým a sexuálním menšinám. Máme se divit, že mezi lidmi, kteří propagují genocidu, se najde člověk schopný vraždy? Můžeme slyšet nacionalisty říkat, že by se lodě s uprchlíky měly potápět. Kdy se z přivolávání takového násilí daleko od nás stane opravdové násilí tady a teď?

A není to jen rétorika – v Česku se přece ultrapravičáci taky dopouští přímého násilí – útočí na Romy nebo na levicové aktivisty, určitě tu jsou lidi, které někdy napadli náckové. Útok v Charlottesville byl ale nezvykle brutální, měl zabíjet, a taky zabil. Najet autem do davu člověk může z všemožných pohnutek, ale rozhodně si nemyslím, že je náhoda, že se takovýto útok stal právě na místě a v čase, kdy se stal. Všemožní fašisti, neonacisti a ultrapravičáci v Charlottesville se cítili sebevědomí se svými názory, pochodovali po městě s hákovými kříži a hořícími pochodněmi. Nacionalistická rétorika se ve Spojených státech, stejně jako v Evropě, dostala do veřejného prostoru, a transparenty s protižidovskými hesly tak někým mohou být vnímány jednoduše jako projev osobního názoru, stejně hodnotného jako jiné názory, a zasluhujícího si respekt. Na to ale nesmíme přistoupit. Některé názory, ty volající po nenávisti a útlaku, si respekt nezaslouží. A slova nejsou jen slova. Pokud mají slova velkou moc, mohou vést k činům.

Nesmíme dopustit normalizaci těchto ideologií. Nespravedlnosti a nenávisti se je vždy třeba postavit – jak jako to udělali například antifašisté a antifašistky v Charlottesville – včetně Heather Heyer.“