Solidarita 98-99 v prodeji!

Solidarita 98-99 v prodeji!

solidarita_leden_unor_obalka_2Vážená čtenářko, vážený čtenáři,

snad nic nemohlo v poslední době způsobit všem odpůrcům neoliberální politiky škrtů po celé Evropě větší radost než drtivé vítězství Syrizy (Koalice radikální levice) v předčasných volbách v Řecku. Vada na kráse tohoto triumfu je ovšem patrná. Syrize o dvě křesla unikla absolutní většina a byla tak nucena vytvořit koalici s pravicovou stranou ANEL, které připadl post ministerstva obrany v jinak jednobarevné vládě Alexise Tsiprase. Přejme Syrize silnou vůli dostát svým ideovým a programovým cílům, neboť to nebude mít lehké. Tlak, který je již nyní vyvíjen ze strany evropských institucí a Trojky, je čím dál více vyděračský. Tuto problematiku Vám v článku Perspektivy Syrizy přiblížil Jan Májíček.

Se Syrizou úzce souvisí téma španělské strany Podemos, která se zformovala z aktivistického hnutí Indignados (Rozhořčení) a jež má před podzimními parlamentními volbami ve Španělsku podobnou pozici jako Syriza v Řecku. Více se dozvíte z obsáhlého textu Výzva jménem Podemos, který pro Solidaritu z International Socialism přeložil Rudolf Převrátil.

V Čechách můžeme cítit rovněž důvod k radosti, byť ne tak zásadní. Aktivistům, usilujícím o zachování autonomního centra Klinika, se podařilo oficiálně získat objekt opuštěné kliniky na pražském Žižkově do své samosprávy. Klinika teď dostala svou šanci ! Zato v další lokální aktivistické kauze, v boji proti pražské restauraci Řízkárna a jejímu majiteli, který programově nevyplácí svým zaměstnancům mzdy, boj stále pokračuje.

Začátkem roku otřásl veřejností mnohokrát propíraný brutální útok islamistických fundamentalistů na redakci kontroverzního francouzského magazínu Charlie Hebdo. Tato odsouzeníhodná událost vyvolala i v České republice vlnu předsudků a rasistických útoků na islám jako celek. Mor šířící se islamofobie je v našem prostředí o to absurdnější, že většina jejích protagonistů nikdy nepřišla s tímto náboženstvím a jeho příslušníky do hlubšího osobního kontaktu. Kořeny islamofobie analyzuje ve svém příspěvku Vítězslav Lamač.

Při čtení Solidarity se dále můžete těšit mimo jiné na dva rozhovory, jeden z českého a druhý z francouzského prostředí. V tom prvním Vám představíme aktivistku Kateřinu Kňapovou a její pohled na feminismus a aktivismus. Ve druhém pro Vás Tomáš Uhnák vyzpovídal francouzského zemědělce Denise Carela, který představil velice inspirativní potravinový projekt AMAP, jenž se snaží být funkční alternativou proti kapitalistické výrobě a distribuci potravin.

Inspirativní četbu Vám přeje
Vaše redakce