Studentka důrazně varuje před Schwarzenbergem: Je to jedna velká manipulace

Studentka důrazně varuje před Schwarzenbergem: Je to jedna velká manipulace

Volebnímu týmu Karla Schwarzenberga se podařilo v kampani účinně přetrhnout pupeční šňůru mezi ním a neoblíbenou Nečasovou vládou. Říká to studentka audiovizuálních studií na FAMU a filozofie na FF UK Kateřina Krejčová, která část roku 2012 strávila na studijním pobytu v Kanadě, kde se aktivně účastnila studentských protestů proti zvyšování školného známých jako „Javorové jaro“. Lidé by se podle ní měli probudit a nenechat sebou manipulovat.

Karla Schwarzenberga dlouhodobě kritizujete. Jaké jsou podle vás základní důvody, proč by neměl být prezidentem?

Kritizuji dlouhodobě, a nejsem sama, především současnou vládu, jíž je Karel Schwarzenberg místopředsedou. Jeho vítězství v druhém kole by znamenalo symbolickou legitimizaci všeho, co za poslední dva roky tato vláda prosadila. Bylo by to posvěcení církevních restitucí, důchodové reformy, reformy zdravotnictví, sociální reformy, sKaret, veřejné služby neboli „nucených prací“ pro nezaměstnané ­- nedávno zrušené Ústavním soudem, protože je v rozporu s Listinou základních práv a svobod, daňové reformy a v neposlední řadě reformy vzdělávání. To je pro mě jako pro studentku vysoké školy bodem zásadním. Hlasoval také pro přijetí šílené smlouvy ACTA, která by zničila svobodný internet, a podepsal smlouvu o americkém radaru v ČR. Schwarzenbergovo vítězství by bylo posvěcením všech skandálů nejzkorumpovanější polistopadové vlády, jejíž drtivá většina ministrů podala demisi nebo byla kvůli spojení s korupcí odvolána.

Říká se, že v případě Schwarzenbergova zvolení ztratí TOP 09 svůj fíkový list v podobě předsedy strany. Ale opak může být pravdou. Nemyslím si, že preference této strany v čele s Miroslavem Kalouskem by se měly propadat. Naopak se obávám, že kolem Schwarzenberga se na Hradě vytvoří jakási skupina „pátečníků“ a jeho iracionální kult bude sílit. Navíc on jako prezident nebude vetovat zákony, které jeho strana připraví, kontroverzní zákony i destrukce sociálního státu budou pokračovat dál.

Již teď v souvislosti se Schwarzenbergovými úspěchy v prezidentské volbě roste podle průzkumů opět podpora TOP 09! Nedovedu si dost dobře představit, že členy bankovní rady ČNB bude nepřímo jmenovat Miroslav Kalousek. Dále vidím důvody zahraničně politické, protože většina rozhodnutí, která Schwarzenberg ve funkci ministra zahraničí zatím učinil, je pro mě naprosto nepřijatelná.

 

Pokračování rozhovoru s naší členkou naleznete na Parlamentních listech.