Británie:  Corbynův triumf, konzervativci na kolenou

Británie: Corbynův triumf, konzervativci na kolenou

Britská konzervativní premiérka Theresa Mayová vyvolala předčasné parlamentní volby, aby potvrdila svůj drtivý náskok ve volebních průzkumech (v době vyhlášení voleb vedla o více než 20 procentních bodů) a ponížila Jeremyho Corbyna. Výsledek se jí vrátil jako bumerang. Údajně „nevolitelný“, levicový Jeremy Corbyn drasticky snížil náskok a dostal konzervativce na kolena. Pro Corbyna, podobně jako pro Sanderse v posledních prezidentských volbách v USA, hlasovali především mladí lidé. To je důležité především u nás v ČR, kde je levice pravicí vykreslovaná jako něco nemoderního, co mladá generace zavrhuje a čím pohrdá.  Ve volebních průzkumech u mladých lidí pod 25 let vedl Corbyn o 57 bodů!

Labouristům se podařil nejstrmější nárůst preferencí během volební kampaně v historii Británie. Labour party ve výsledku posílila o 31 křesel.

Mayová se teď snaží vytvořit vládu se severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP), která je rasistická a naprosto reakční. K její programové výbavě patří například zákaz interrupcí.

Jeremy Corbyn má v programu zrušení školného, zestátnění železnic, zvýšení daní pro bohaté a zvýšení minimální mzdy. Jeho úspěch je dobrou odpovědí na katastrofické představy, které se občas na levici vyskytnou. Nyní můžeme říci, že na každého Trumpa je tu Sanders, na každou Le Penovou Mélanchon a na každou Mayovou Corbyn. V celosvětovém měřítku nejsme svědky jednoznačného posunu doprava, sledujeme stále pokračující polarizaci.

V ČR existuje konzervativní, nacionalistický proud levice, a to jak v rámci ČSSD, tak v rámci KSČM. To je něco, co Corbyn rozhodně nepředstavuje. Corbyn se naopak staví za práva uprchlíkůproti xenofobii. Vítězství Corbyna v Británii je tak inspirací i pro nás v ČR. Je to totiž důkaz, že radikálně levicový kandidát může uspět. I když k tomu, abychom se i u nás dopracovali k podobné politice, jakou prezentuje Corbyn, nás čeká ještě hodně práce.