Report z demonstrace na podporu svobodné Palestiny

Report z demonstrace na podporu svobodné Palestiny

V neděli 18. února se konala další demonstrace pořádaná Sdružením přátel Palestiny a Mezinárodním hnutím solidarity (ISM CZ) na podporu svobodné Palestiny a proti izraelské genocidě v Gaze. I my jsme tam samozřejmě byli. Podle pořadatelů přišlo kolem patnácti stovek lidí, tedy o tři stovky víc než na minulou demonstraci lednovou, a i když jsme to od oka nedokázali zprostřed davu spočítat, přinejmenším jich na Náměstí míru nebylo méně než v lednu. 

Situace se v Palestině nelepší, i tak ale projevy zachytily poslední vývoj situace. Organizátoři vyzvedli petici (https://www.petice.com/vyzva_ke_zmn_postoje_eske_vlady_ke_krizi_na_blizkem_vychod) sepsanou skupinou osobností kolem Anny Šabatové a vyzývající ke změně české vládní politiky vůči Blízkému východu (a je třeba říct, že když se mezi signatáři objevuje například i Tomáš Halík, který se ještě před několika lety podepisoval pod peticí na podporu Izraele, evidentně se láme i postoj části našeho establishmentu, když už ne v politice, tak aspoň v „kultuře“). S pobavením dodali, že už máme svoji antichartu, dokonce tři (v rekaci na prohlášení vzniklo už třetí proizraelské protiprohlášení). 

Mluvilo se i o nedávném zablokování finanční podpory agentuře OSN UNRWA, kvůli údajnému zapojení dvanácti jejích zaměstnanců (z celkového počtu několika tisíc) do útoku Hamásu 7. října, což jednak Izrael nepodložil žádnými důkazy, jednak je skutečným cílem vyhladovění obyvatel Gazy (UNRWA byla hlavním poskytovatelem humanitární, zejména potravinové pomoci). Že cíle bylo v zásadě dosaženo, to popsala další řečnice na Václavském náměstí, kam se průvod mezitím přesunul, která byla ještě před nedávnem v Gaze přítomna: jak uvedla, někteří lidé, když už cítí, že mají namále, prosí své rodinné příslušníky, aby je po jejich smrti nejedli, ale našli si v ulicích jinou mrtvolu. 

Na Náměstí republiky, kam demonstranti v závěru doputovali, nyní už v sníženém počtu cca tří stovek lidí (akce trvala celkem přes pět hodin) pak mluvilo mimo jiné členstvo Food not bombs. Zaměřili se hlavně na zbrojařskou podporu a spolupráci ČR s Izraelem, ale i na izraelské dodávání zbraní a válečné techniky jiným režimům potlačujícím lidská práva (nejčerstvěji Ázerbajdžánu, který je využil během dobytí Náhorního Karabachu, kde se sám dopustil etnické, v tomto případě protiarménské čistky). A jak dodali, nemusíme chodit až tak daleko: klientem Izraele je i pohraniční agentura EU Frontex, který jeho techniku využívá k honu na uprchlíky v Středozemním moři. 

Organizátoři nicméně během demonstrace několikrát s radostí poznamenali, že zatímco první akce na podzim byly komorními sešlostmi, které byly příležitostí pozdravit se se starými známými, nyní už na demonstracích většinu lidí nepoznávají. Příští (pokud mluvíme jen o těch větších) se bude konat třicátého března.