Pozvánka na demonstraci 17.11.: Žít, ne dřít!

Pozvánka na demonstraci 17.11.: Žít, ne dřít!

Zveme vás na demonstraci 17.11. Akci pořádáme společně s RFK, Mladými zelenýmiQAS. Začneme ve 14:00 na náměstí Republiky, následovat bude pochod Prahou. Facebooková událost je zde.

Tradičně se 17. listopadu po celé zemi oslavuje svoboda a demokracie, kterou nám měl přinést rok 1989. Lidé se setkávají na ulicích a oslavují, že můžou podnikat, studovat, cestovat, pracovat. Máme ale opravdu co oslavovat? Rok 1989 sice otevřel hranice, přesto už zase slyšíme volání po jejich uzavírání a po vytváření neprostupného území rámovaného národní identitou. Sice nám přinesl demokracii a svobodné volby, ty však vyhrává ten, kdo si může dovolit koupit média a zaplatit velkolepou volební kampaň. Sice můžeme svobodně pracovat, ale jedině pod tlakem neoliberalismu, často za mzdu, která sotva pokryje měsíční náklady, bez jistot dlouhodobých smluv.

My proto neoslavujeme, ale vzkazujeme, že boj o demokracii neskončil! Práce, produktivita a nekonečný růst se sice staly ústředními tématy dnešní společnosti. My ale nechceme žít ve společnosti, která přeje jen nejbohatším a nejúspěšnějším, která se neřídí podle potřeb lidí, ale podle potřeb kapitálu. Považujeme za nepřípustné, aby lidé, kteří celý den v těžkých podmínkách pracují, neměli přístup k důstojnému bydlení. Nepřipadá nám normální, aby se kdokoli vracel z práce v takovém stavu, aby neměl energii užít si volného času, setkat se se svými blízkými anebo dokonce vychovávat vlastní děti.

Chceme žít, ne dřít!