Co čeká americké odbory za vlády Donalda Trumpa

Co čeká americké odbory za vlády Donalda Trumpa

Část české levice považuje zvolení Donalda Trumpa za vítězství kvůli tomu, že prohrála H. Clintonová. Útoky, které Trump a jeho administrativa chystá na obdory a pracující, jasně ukazují, na čí straně tento miliardář stojí.

Pracující úklidových a stravovacích služeb v Trump International Hotel hotelu v Las Vegas získali v prosinci první kolektivní smlouvu, stejně tak uzavřeli dohodu, která pracujícím dláždí cestu ke sdružování v odborech v jeho hotelu ve Washingtonu D.C.

 

 

Zvolením Donalda Trumpa prezidentem a s většinou, kterou mají republikáni jak ve Sněmovně, tak v Senátu, vstupujeme do období existenční krize odborů (http://labornotes.org/2016/11/not-drill-bracing-trump-era) a naší organizované síly. Nadcházející měsíce a léta budou pro nás výzvou k tomu, abychom projevili ducha maximální solidarity.

V tomto krátkém článku popíšu pravděpodobnou formu a podstatu útoků. Omezuji se zde na záležitosti, které se týkají přímo odborů, ačkoli pro pracující toho existuje spousta, čeho by se měli ze strany nově nastupující vlády obávat, včetně zvýšení množství privatizací a široké deregulace, stejně jako pokusů postavit pracující proti sobě rozdmýcháváním plamenů rasismu, sexismu a nepřátelství vůči imigrantům.

„Právo na práci“ v soukromém sektoru

Republikánská strana podporuje zákony „práva na práci“ v jednotlivých státech a volá po jeho celonárodní verzi. „Právo na práci“ znamená „právo na práci bez odborů“. Ve 27 státech, které tyto zákony doposud schválily, nemají odbory žádné právo vybírat příspěvky za zastupování od nečlenů, pro které vyjednávají pracovní smlouvy.

Měli bychom očekávat, že se Kongres pokusí pozměnit Národní zákon o pracovních vztazích (National Labor Relations Act), aby schválil právo na práci v soukromém sektoru na národní úrovni. Dokonce i v případě, že by se proti tomu postavil Senát, nebo proti tomu budou aktivně bojovat jednotlivé státy, je pravděpodobné, že se navýší počet států, ve kterých zákony práva na práci budou platit.

„Právo na práci“ ve veřejném sektoru

Je skoro jisté, že se v období 18 měsíců až dvou lety bude platit zákon o právu na práci v celém veřejném sektoru.

Minulé jaro byl Nejvyšší soud připravený zrušit precedentní rozhodnutí v případu Abood vs. Detroit Board of Education (http://labornotes.org/2015/06/how-unions-are-preparing-public-sector-right-work-threat), který zaručuje odborům veřejného sektoru právo na vybírání poplatků za zastupování (ty se vybírají od pracujících, kteří nejsou v odborech, ale mají výhody z odbory vyjednaných kolektivních smlouvách na jednotlivých pracovištích – pozn. redakce). Se smrtí soudce Antonina Scalii získaly odbory oddechový čas (http://labornotes.org/2016/02/friedrichs-reprieve-were-not-out-woods-yet), ale hromadí se podobné případy (http://inthesetimes.com/working/entry/19776/will_trumps_supreme_court_reverse_fair_share_fees_unions_foes_hope_so).

Přesný časový rámec bude záležet na tom, jak rychle bude jmenován nový soudce Nejvyššího soudu, a rychlost, s jakou soud rozhodne vyslechnout si podobný případ jako byl Friedrichs vs California Teachers Association, ve které několik učitelů žalovalo odbory za povinnost platit poplatek za zastupování

(http://labornotes.org/2016/02/friedrichs-reprieve-were-not-out-woods-yet).  Pokud dojde k obnovení konzervativní většiny mezi soudci, je výhra více než nejistá.

Obrana práv imigrantů

Trump vedl kampaň se slibem deportovat milióny pracujících bez dokladů a zaměřit se na imigranty z muslimských zemí.

Odbory a centra pracujících se připravují na masivní boje za obranu těch členů, kteří jsou zároveň imigranty. Využijí k tomu zkušenosti z posledních deseti let. O těch hlavních napsala nedávno Sonia Singh

(http://www.labornotes.org/2016/12/five-ways-defend-immigrant-members).

Ztenčující se rozpočty odborů

Právo na práci je pro odbory finanční ranou. Hlavní riziko je v tom, že členové přestanou platit poplatky a stanou se „černými pasažéry“, protože budou mít prospěch z toho, že jsou zastupování i bez placení.

Přesto to ještě neznamená umíráček pro odbory (http://labornotes.org/blogs/2015/07/organizing-key-surviving-friedrichs). Nevada, jeden ze států, kde platí právo na práci, si udržovala relativně vysokou hustotu odborové organizovanosti (okolo 14 procent), a odbory v tomto státě uplatňovaly masivní volební vliv. Nepřipravené odbory budou v krátkodobém měřítku silně postiženy, pro některé z nich se ukáží rány, které jim budou uštědřeny, jako rány osudové, ale existují cesty k oživení bojovnosti pracujících.

Všechny odbory by se měly organizovat tak, aby si udržely své členy. Ale i pro ty nejúspěšnější bude právo na práci znamenat rozhodování o tom, co dělat s menším množstvím peněz. Obrní se odbory vozovou hradbou, aby chránily své členy? Vzdají se nového organizování? Stáhnou se z práce v hnutí, nebo naopak zdvojnásobí své úsilí?

Jaký druh zdrojů vkládáte do své politiky a politických kandidátů? Co o vybírání členských darů, které budou použity na politickou práci? Jak to bude vypadat při zavedení práva na práci? Odbory si budou muset projít vnitřní diskusí na tato témata.

Slabší u vyjednávacího stolu

Slabší odbory znamenají také slabší pracující v nadcházejících kolech vyjednávání o smlouvách.

Navzdory ekonomickému oživení, průměrné zvyšování mzdy v posledních letech v odborových smlouvách oscilovalo blízko míry inflace.

Pracující ve státech, které zavedly právo na práci, pravděpodobně nedostanou příspěvek na zdravotní péči či na penzi https://www.americanprogressaction.org/issues/economy/reports/2012/02/02/11103/right-to-work-101/). Se slibovaným vykucháním Zákona cenově dostupné zdravotní péče (Affordable Care Act) a možnými škrty v sociálním zabezpečení, hrozí právo na práci v celé zemi způsobit dokonce ještě větší krizí ve zdravotnictví a v oblasti odchodu do důchodu.

Útoky na pracující na federální úrovni

Odbory na federální úrovni jsou také pod přímou palbou. Dlouhodobým cílem Republikánské strany je narušit nebo zlikvidovat ochranu a bezpečnost práce ve státní správě. Strana chce také seškrtat mzdy a penze.

Sněmovna také chce obnovit pravidlo, které jí dovoluje cílit na jednotlivé zaměstnance a vyhodit je nebo jim snížit mzdy, až na 1 dolar za rok!

Zrušení Davis-Baconova zákona, který ustavuje převládající mzdová pravidla pro federální stavební projekty, bude na jejich seznamu priorit také vysoko. Republikáni budou pravděpodobně podmiňovat podporu pro financování federálních výdajů na infrastrukturu zrušením Davis-Baconova zákona.

Obamovy výkonné příkazy pro federální kontraktory budou pravděpodobně také zrušeny, včetně minimální mzdy v hodnotě 10.10 dolarů, placeného indispozičního volna, a povinné zveřejnění porušování pracovního práva.

Nepřátelský ministr práce

Když se podíváme na Trumpovu vládu, zdá se, že většina kandidátů jsou vysláni s úkolem zničit odbor, který vedou.

Například ministerstvo práce má za úkol prosazovat federální pracovní zákony, jako například minimální mzdu a přesčasy. Ale kandidát na ministerstvo práce Andrew Puzder je výkonným ředitelem konglomerátu fast foodů CKE Restaurants. Bylo zjištěno, že jeho franšízy Carl`s Jr. a Hardee`s konzistentně porušují zákony, týkající se mezd a pracovní doby.

Puzder zpochybnil zvyšování minimální mzdy nejdůrazněji ve svém domovském státě Kalifornii a kritizoval součásti pracovního práva jako povinné přestávky v práci (Puzder nakonec nebyl jmenován do funkce kvůli velké řadě protestů – pozn. red.).

Tlak na privatizaci škol

Jmenování miliardářky a odpůrkyně veřejného školství Betsy DeVosové do funkce ministryně školství bude pravděpodobně znamenat propojení federálního financování škol s programy  „school choice“ (alternativní školní výuka vůči veřejným škola – pozn. red.),  soukromých škol, což jsou dva sektory bez odborů.

Radikálně volnotržní přístup DeVosové ke vzdělávání již dokázal neuspět v Michiganu (http://labornotes.org/2016/03/rolling-sickouts-expose-unsafe-detroit-schools), kde špatně fungující systém poukázek, který s pomocí svého majetku prosadila, je jeden z nejméně regulovaných v zemi.

Zbavit se pracovních rad

Kandidáti, které Trump navrhuje do Národní rady pracovních vztahů (National Labor Relations Board) také zcela jistě zruší pokrok, kterého bylo v nedávných letech dosaženo.

V ohrožení jsou pravidla, které ustanovily korporace jako McDonald`s jako společného zaměstnavatele pracujících ve svých franšízách (http://labornotes.org/2016/08/temp-organizing-gets-big-boost-nlrb), což tam otevřelo cestu k vytváření odborů, a zaručilo postgraduálním studentům právo na to se organizovat (http://www.labornotes.org/2016/12/phd-organizing). Stejně tak jsou ohrožená pravidla, která povolovala rychlejší volby v odborech (http://www.labornotes.org/2015/06/new-rule-speeds-unionization-votes-say-organizers).

Celkově je to zoufalá situace. Doufám, že v zápasech, které nastanou, se zrodí lepší hnutí. Ale měli bychom být připraveni na maratón zápasů.

 

Penny Lewis vyučuje pracovní studia na Murphy Institute, City University v New Yorku, a je zvoleným vedoucím ve svých odborech, Professional Staff Congress. Z anglického originálu na webu Labor Notes přeložil Martin Šaffek.