Protest proti izraelskému útoku na Gazu v Brně

Protest proti izraelskému útoku na Gazu v Brně

Ve středu 23. 7. se na brněnském Moravském náměstí uskutečnil happening na podporu obyvatel Palestiny. Setkání se zúčastnila asi stovka demonstrantů a sympatizantů napříč kulturami. Celou akci spoluorganizovala občanská sdružení Food Not Bombs a International Solidarity Movement.

Iniciativa na podporu Palestiny vydala následující prohlášení:
Hluboce proto odsuzujeme násilí vůči civilistům na obou stranách konfliktu a požadujeme:
– zastavení masakru na civilistech v Gaze
– zastavení násilí vůči civilistům na obou stranách konfliktu
– zastavení blokády Gazy a ukončení okupace palestinských území
– právo pro uprchlíky na návrat do svých domovů
– respektování lidských práv a mezinárodních mírových úmluv
– vyvážené informování o konfliktu v českých médiích

Demonstrace byla jednou z mnoha, které se v posledních dnech konají po celém světě. Cílem demonstrujících bylo nejen vyjádřit solidaritu s pozůstalými sedmi set civilních obětí izraelského útoku na Gazu, ale rovněž upozornit na zločiny, jichž se na Palestincích dopouští izraelská armáda.

Po dvou týdnech izraelské pozemní operace v pásmu Gazy demonstrace na všech kontinentech zesílily, neboť kromě neúnosně narůstajícího počtu civilních (a často dětských) obětí se začíná i v nejvyšších patrech OSN hovořit o tom, že v Gaze v uplynulých dnech docházelo k válečným zločinům.

Odpor mezinárodního společenství vyvolala i zpráva, že Francie se stala(paradoxně prostřednictvím svojí socialistické vlády) první evropskou zemí, která oficiálně zakázala pro-palestinskou demonstraci. Vláda tak učinila na základě zcela nezdůvodněných argumentů, v nichž vykládala poslední pařížskou demonstraci proti izraelské ofenzivě v Gaze jako „antisemitskou“.

Na demonstraci tak zaznělo, že je třeba odmítnout náboženské interpretace celého konfliktu, neboť ty složí pouze k tomu, aby alespoň částečně smyly krev z rukou izraelské armády. Naopak je třeba zůstat konzistentní a upozorňovat na okupační daleko spíše než válečný charakter konfliktu.

Na demonstraci zazněla i hlasitá slova odporu mezinárodní komunity vůči trvající námořní i pozemní blokádě pásma Gazy izraelskými vojenskými silami. Izraelská blokáda je porušením práva na svobodný pohyb, ukotveného v Listině základních práv a svobod člověka. Kromě toho hrozí blokování přísunu základních potravin, elektřiny a pitné vody humanitární katastrofou.

Klíčovým tématem byla i role médií. Ta vytvářejí a udržují představu, v níž je Izrael prezentován jako mírumilovný a demokratický stát, který musí čelit zákeřným útokům palestinských teroristů. Mluvčí iniciativy na Přátelé Palestiny razantně odmítli nejen tento ideologický koncept, ale vůbec jakýkoli výklad, který zamlčuje, že prvotní příčinou je okupace Palestiny státem Izrael.  Závěr happeningu se pak nesl v duchu symbolického uctění obětí izraelské vojenské operace obkreslováním lidských siluet křídou po celém náměstí.

Autorem fotografií je Peter Tkáč a jsou k dispozici pod licencí CC BY-SA 2.5

IMG_0194 IMG_0203 IMG_0165 IMG_0163 IMG_0181 IMG_0211 IMG_0217 IMG_0214 IMG_0218