Praha: Demonstrace proti NATO

Praha: Demonstrace proti NATO

Ve středu 11. července se v Praze na Václavském náměstí uskutečnila demonstrace Českého mírového hnutí proti vojenské alianci NATO. Akce se zúčastnilo okolo 50 lidí.

Středeční protest se odehrával společně s řadou dalších protestů po Evropě. Jedna z největších se konala o víkendu v Bruselu, kam bylo naplánováno také včerejší setkání vojenské aliance. V hlavním městě Belgie se protestů zůčastnilo na 2000 lidí.

Na demonstraci v Praze vystoupila řada řečníků a řečnic. Až na výjimky byly projevy poměrně obecné. Chybělo například odsouzení specifické role České republiky, zmínění, kolik prostředků na zahraniční mise vydáváme, nebo širší kontext toho, co je Trump zač a proč je nebezpečný.

Opravdu bizarním byly slova jedné z řečnic, že Slované poznali, co je mír, a proto rozpustili Varšavskou smlouvu, nebo tvrzení jiné řečnice o nenávisti Němců k jiným národům. Na protestu také chybělo širší vysvětlení vzájemné meziimperialistické rivality Spojených států, EU a Ruska.

Na druhou stanu europoslanec Jaroslav Kohlíček správně zdůraznil, že by se česká armáda měla transformovat na oddíly civilní obrany, které budou pomáhat při přírodních a humanitárních katastrofách.

V akcích proti válce je důležité pokračovat, zejména proto, že Donald Trump v Bruselu vyzval k urychlenému splnění závazku na 2% HDP na obranu (Česká republika je na 1,11%) a navýšení v blízké budoucnosti na 4% HDP. To by znamenalo obrovské navýšení celkových zbrojních výdajů a tudíž také nebezpečí další vojenské konfrontace.

Leták SocSol proti NATO (PDF)

Na Twitteru můžete sledovat akce proti návštěvě Donalda Trumpa v Evropě pomocí #TrumpNotWelcome