Více jak 600 lidí pochodovalo Prahou za příměří v Gaze

Více jak 600 lidí pochodovalo Prahou za příměří v Gaze

V neděli 21. dubna se konala třetí celostátní demonstrace na podporu obyvatel Gazy. Po jedné hodině se na náměstí Jana Palacha sešlo více než 400 lidí. Na místě byli lidé všech generací s transparenty žádající okamžité příměří, odsuzující spoluvinu českých politiků za utrpení lidí v Gaze a volající po mezinárodní solidaritě.

Demonstraci svolaly Sdružení přátelé Palestiny, Prague4PalestineYouth a Mezinárodní hnutí solidarity. S projevy vystoupily zástupci palestinské komunity, kteří odsoudili pokrčující útoky izraelských ozbrojených sil na civilní obyvatelstvo. Se svým projevem vystoupila také bývalá ombudsmanka Anna Šabatová. Ta zdůraznila, že útoky na nemocnice a humanitární katastrofa zbavila Izrael jakýchkoli sympatií, které mohl po 7. říjnu mít.

Zdeněk Jehlička z iniciativy Ne naším jménem – Za spravedlivý mír na Blízkém východě ve svém projevu popsal, jak se Izrael snaží tvářit jako morální entita, přitom je zodpovědný za více než 30 000 zabitých, a byl souzen za podezření z páchání genocidy. Stejně tak vyzval české politické představitele, aby okamžitě přestali podporovat izraelské zabíjení a začali konat podle mezinárodního práva a přispěli tak k míru.

Poté se pochod vydal po Smetanově nábřeží přes Národní třídu až na Václavské náměstí. Počet účastníků dosáhl více jak 600. Mezi hesly, které demonstranti skandovali, bylo „Free Palestine“, „Free Gaza“, „Fialo, jak se ti spí, děti v Gaze hladoví“, nebo „Česko platí zabíjení dětí“.

Na Václavském náměstí se pak účastníci zapojili do tzv. die-in, tedy do společnému lehnutí na zem symbolizující civilní oběti. Závěrečné projevy pak podtrhly nutnost pokračovat v protestech a příslušnost k mezinárodnímu hnutí. Další demonstrace by se měla konat 12. května.