Putinova represivní mašinérie

Putinova represivní mašinérie

Následují text je dopis člena Socialistické tendence, sesterské organizace Socialistické Solidarity v Rusku.

Útok na frontě vždy vyvolá útok v týlu. Současná rusko-ukrajinská válka toto pravidlo potvrzuje. Čím více se Rusko zaplétá do útočné války, tím více represí je rozpoutáno proti protiválečným a levicovým aktivistům uvnitř Ruska. Nikdo z nás se dnes necítí bezpečně, protože Putinovy bezpečnostní služby otevřeně hovoří o hrozících represích, protiválečná shromáždění jsou rozbíjena a aktivisté zadržováni policií a Národní gardou. 

Policie je všudypřítomná a zatýká vždy a všude. Přesto protesty stále pokračují.

Válka trvá teprve týden, ale v tuto chvíli máme k dispozici následující fakta o „utahování šroubů“:

Bezpečnostní služby na svých zpravodajských serverech vyhrožují, že za objektivní zpravodajství uplatní na protiválečné aktivisty článek 275 ruského trestního zákoníku o „vlastizradě“. Trestní sazba je až 20 let vězení. Pod tento článek lze zařadit i protiválečnou propagandu. 

Sdělovací prostředky mají zakázáno používat slova „válka“ a „okupace“. Zbývající opoziční média, jako je například Echo Moskvy, jsou zavírána.

Úřad Roskomnadzor (Federální služba pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a hromadnými sdělovacími prostředky – pozn. redakce) požaduje, aby byly z deseti médií odstraněny publikace o válce s Ukrajinou. Agentura považuje zprávy v nich uvedené za „nepravdivé informace“. Úřad to oznámil na svém kanálu na Telegramu.

Požadavek obdržela Mediazona, Dožď, Novaja Gazeta, Echo Moskvy, InoSMI, New Times, Svobodnaja Presse, Krym.Realii, odborné publikace Žurnalist a Lenizdat.

Při informování o situaci ruské armády v současnosti je možné se odvolávat výhradně na ruské zdroje. 

Generální prokuratura Ruské federace se rozhodla uznat sociální síť Facebook za zapojenou do porušování základních lidských práv a svobod, práv a svobod občanů Ruské federace, které zaručují mimo jiné svobodu médií. V Rusku nefunguje Facebook a Instagram, což znemožňuje včasný kontakt se zahraničními přáteli. 

Někteří muži v záloze začali být kontrolováni na vojenských registračních a odvodních úřadech v místě bydliště, údajně kvůli „upřesnění údajů“. Lze se důvodně domnívat, že se to bude týkat především protiválečných aktivistů, kteří v době mobilizace nebudou v režimních věznicích. 

Konfrontace mezi Ruskem a NATO vstoupila do nové fáze, kdy v ulicích utlačované Ukrajiny probíhá válka. Rusové, kteří se ještě v roce 2014 radovali z Putinovy imperiální expanze, jsou nyní vyvedeni z míry, ceny začínají stoupat natolik, že sociální kolaps v Rusku je téměř nevyhnutelný, podniky opouštějí Rusko ohromujícím tempem. Ve srovnání s událostmi před osmi lety je vlastenecké šílenství výrazně menší. 

Situace je nesmírně vážná, jako nikdy v novodobé historii Ruska. Každá komunikace se zahraničními soudruhy může být poslední. Prosíme všechny protiválečné a levicové aktivisty, kterým na tom záleží, aby tuto zprávu šířili dál. Putinovo Rusko přerušilo letecké spojení s naprostou většinou zemí, což prakticky znemožňuje imigraci za účelem získání politického azylu, ale je povinností všech mezinárodních socialistů pomáhat protiválečným a levicovým aktivistům, kteří uprchli z Ruska, pokud je to možné, a zajistit, aby nebyli vydáni Putinově vládě. 

Úkolem ruských socialistů je naopak co nejdéle odolávat v imperialistickém týlu, v centru Ruska. Pokud je to možné a bezpečné pro naše životy. 

Svobodu lidem! Smrt impériím!