Jsou Demokraté změna?

{mosimage}Prezidentské volby v USA jsou vždy v centru zájmu celého světa. Rozhoduje se o tom, kdo bude stát včele největší vojenské supervelmoci. Bohužel volby ve Státech jsou vždy jen volbou mezi PepsiColou a CocaColou, tj. volba mezi Republikány a De­mokraty, kteří se v zásadních věcech neliší. Volič je pak odsouzen volit menší zlo, které je podobně strašné, jako to, které před-stavuje druhá strana. Zbývá ještě principiální volba některého z minoritních kandidátů. To se ale v zemi dominované korporátními medii rovná zahození hlasu. Proto se všechny složky skutečné levice a protiválečného hnutí snaží vybudovat opravdu silné hnutí zdola, které by se napříště postavilo moci bank a korporací. Letošní volby mají jedno specifikum. Řada sociálních hnutí v USA deklarovala heslo ,,Kdokoliv jen ne Republikáni". Podívejme se ale na kandidáty Demokratů. Zjistíme, jak hořká volba čeká tento podzim voliče v USA.

Barak Obama

{mosimage}Barak Obama je pro mnoho lidí symbolem změny. Je to afroameričan, hezky vystupuje a byl proti válce v Iráku. Bohužel to je vše, co se o něm dá dobrého říci.

Obama sice při svém vystupování zdůrazňuje diplomatická řešení, ale stejně jako ostatní Demokraté nebo Republikáni, chce navýšit velikost americké armády o 80 000 mužů. Má ve zvyku se hlásit k odkazu bojovníka za občanská práva, Martina Luthera Kinga, a prezidenta Johna F. Kenedyho, což mu u důvěřivějších částí levice získává podporu.

Když byl v roce 2004 zvolen do Senátu, podpořil Obama Bushe při jeho žádosti o bez-podmínečné zafinancování války v Iráku v letech 2005 a 2006. Hlasoval také pro Condoleezu Rice jako ministryni zahraničí, a to přes to, že lhala Kongresu a je jednou z hlavních protago­nistek Bushovi války v Iráku. V červnu 2006 hlasoval Obama proti pozměňovacímu návrhu, který by stanovil datum stažení vojsk z Iráku, přesto, že k tomu předtím v Senátu vyzýval. Během kongresových primárek Demokratů dokonce podporoval dva proválečné kandidáty, jako je Joe Lieberman a Ned Lamont. Slavným se stal jeho výrok: ,,Přesunutím vojáků z Iráku do Afghánistánu vyslyšíme výzvu NATO, která žádá více vojáků, a poskytneme tolik potřebnou podporu tomuto zásadnímu boji proti terorismu.“

Předním Obalovým poradcem je Zbigniew Brzezinski. Brzezinski se před několika lety chlubil ve francouzském tisku, že to byl právě on, kdo dal vzniknout ozbrojenému džihádskému hnutí v Afghánistánu, hnutí, z něhož vyšel Usáma bin Ládin. Když se ho poté ptali, zda to za to stálo, odpověděl: ,,Co to je pár rozdrážděných Muslimů.“ A to je celá ta představa, která stála za vyzbrojováním a tréninkem mudžahadýnů v Afghánistánu. Jako Poradce pro národní bezpečnost se zasazoval o politiku jaderného odstrašení, která měla ,,ochránit naše síly doma i v zámoří, stejně jako naše zájmy.“ Povzbuzoval Číňany, aby podporovali Pol Pota. To bylo součástí širší politiky financování protivietnamských ozbrojených skupin, které USA vycvičili. Mezi léty 1979 až 81 poskytly USA skrze World Food Program (Světový program pro výživu) téměř 12 milionů dolarů. Většina z těchto prostředků šla přímo Rudým kmérům. Jejich režim má na svědomí miliony mrtvých.

Další s Obamových klíčových poradců, Anthony Lake, byl hlavní silou v americké invazi na Haiti, během Clintonovy vlády, kdy de facto přivedli Aristida v řetězech zpět k poslušnosti vůči MMF a SB. Důsledky jejich ekonomických rad však vedly u Haiťanů k nárůstu smrti z podvýživy a připravili cestu pro současnou politickou krizi na Haiti.

Hillary Clinton

{mosimage}Hillary Clintonová není, na rozdíl od Obamy, žádným překvapením. Členové jejího týmu jsou staří známí z Clintonovy administrativy. I proto se dá asi těžko čekat nějaká zásadní změna.Mezi hlavní poradce Clintonové patří Madelein Albrightová, která stála za uvalením sank­cí na Irák, v jejichž důsledku zemřelo na 400 000 civilistů, převážně dětí. Generál Wesley Clark, řídil bombardování Srbska během války v bývalé Jugoslávii. Veřejně přitom prohlásil, že jeho cílem jsou civilní objekty jako elektrárny a televizní stanice. Richard Holbrook dohlížel v Carterověě na dodávky zbraní indonéské armádě, která ilegálně vtrhla do Východního Timoru a povraždila třetinu jejího obyvatelstva a byl to on, kdo zabránil Radě bezpečnosti OSN, aby prosadila svou resoluci proti invazi. Sám aktivně podpořil útok na Irák. Holbrook se sice negativně vyjádřil o protiraketové obraně, ale je sám členem National En-dowment for Democracy (NED), cožějších ultrapravicových think-tanků v USA. Jeho aktivity zahrnují sponzoring nejrůznějších pravicových kandidátů po celé Střední Americe, kteří nemají daleko k použití armády a represivních složek. NED také financuje různé opoziční skupiny v Jižní Americe. Ve Venezuele např. sponzoruje skupinu Súmate, která ostře vystupuje proti sociálním reformám Huga Cháveze. Strobe Talbott, ten během Clintonovi administrativy dohlížel na ruskou politiku. Jeho podpora Jelcina vedla k přesunu státního bohatství do rukou oligarchů a k radikálnímu snížení životní úrovně Rusů. administrativ jeden z nejagresivn