Tabákové firmy za výrobky neodpovídají

Tabákové firmy za výrobky neodpovídají

 

Někde pravdu neskrývají

Třicet sedm nemocnic státu Missouri se soudilo s šesti velkými tabákovými korporacemi o peněžní náhradu za léčbu lidí, které léčily na nemoci z kouření a kteří tuto léčbu nezaplatili, jelikož nebyli pojištění. Nemocnice žádaly více než 455 milionů dolarů zpětně za léčbu od roku 1993. Žalobu podaly již v roce 1998 s tím, že tabákové firmy prodávají příliš nebezpečné výrobky, že lhaly o obsahu nikotinu ve svých výrobcích a o vlivu kouření na lidské zdraví. Nemocnice prohlásily, že lékařská etika vyžaduje, aby pomáhaly lidem v nouzi bez ohledu na jejich schopnost platit.

Tabákové společnosti by měly zaplatit nemocnicím za poskytnutou péči pacientům, kteří nejsou schopni platit a trpí nemocemi z tabákových výrobků, řekli žalobci. Nemocniční právník Kenneth Brostron řekl, že tabákové společnosti by měly převzít odpovědnost za své činy: ,,Dělají vadné výrobky, vědí, že jsou vadné a způsobují nemoci.“

Ale tabákové společnosti popírají jakoukoli odpovědnost za péči o pacienty, náklady a finanční ztráty nemocnice. Soud v St. Louis nároky nemocnic neuznal s tím, že jejich náklady nebyly takové, jaké udávaly. Soud tak uznal výpovědi svědků, kteří svědčili pro tabákové firmy. Porotě trvalo vynesení rozsudku celý týden a žalobu zamítla v poměru 9:3. ,,Porotě tleskáme. Pečlivě zvážila důkazy, použila zdravý rozum a rozhodla správně. Uznala, že cigarety nejsou ani vadné, ani nepřiměřeně nebezpečné jenom proto, že obsahují nikotin,“ řekl viceprezident firmy R.J. Reynolds Jeffrey Raborn. ,,Porota správně zamítla v plném rozsahu tvrzení nemocnice,“ řekl Murray Garnick, z korporace Altria group (vlastník Philip Morris). ,,Porota se shodla s Philip Morris, že obyčejné cigarety nejsou navržené nedbale a ani nejsou vadné,“ řekl.

Ano, co na tom, že četné studie, včetně těch, které provádějí samy tabákové firmy, kdy testují účinky svých výrobků na zvířatech, ukazují, že tabákové výrobky vážně poškozují zdraví a tudíž zdravotně závadné nepochybně jsou. Kromě nikotinu, což je návyková látka, obsahuje tabákový kouř více než 4000 dalších látek. Člověk má pro tabákové korporace cenu pouze tehdy, když kupuje jejich výrobky. Pokud z nich ale onemocní, je tu velký předpoklad, že už si výrobky, které nemoc zapříčinily, nebude kupovat a sponzorovat tak původce jeho utrpení a také je tu riziko, že nemoc nepřežije. Pro tabákové firmy je nepotřebný, tak proč by se o něj měly starat a platit za zdravotní péči. A lidé nemocní z pasivního kouření? Ti si jejich výrobky ani nekupovali, a také asi již nebudou, takže z pohledu tabákových firem, jsou také neužiteční a ani jejich léčba jim nic nepřinese. Navíc, tito lidé sami na vlastní kůži prožívají bolesti zapříčiněné užíváním výrobků, které prodávají a mohly by o tom lidem přinášet svědectví z první ruky, které by mohlo třeba i někoho odradit od kouření, nebo upozornit na nebezpečí pasivního kouření, tudíž pro tabákové firmy, by bylo možná i lepší, kdyby zemřeli, tak proč platit za jejich léčbu?

 

Vždyť je to legální

Ano, proč by tabákové firmy, které fungují proto, aby prodávaly lidem návykové drogy, poškozující zdraví a ničící životy, měly platit za léčbu svých zákazníků, díky nimž vydělávají miliardy dolarů? Jejich výrobky jsou přeci povolené a s jejich prodejem vlády zemí souhlasí. Oni přeci vůbec nemůžou za to, že si jejich tabákové výrobky někdo kupuje, stává se na nich závislý, ničí si s nimi zdraví a ničí ho i lidem a zvířatům v jejich blízkosti – pasivním kuřákům. Oni přeci vůbec své výrobky nepodbízejí lidem, např. financováním filmů, kde si zaplatí, aby hlavní hrdinové kouřili a ukazovali lidem, jak je kouření ,,cool“. Sice na obalech svých výrobků neuvádějí, co si doopravdy zákazník kupuje, složení tabákového kouře, ani procenta jedovatých látek, úrovně nikotinu, dehtu, atd.. Oni přeci dodržují zákon a v zemích, kde je to vyžadováno, natisknou nějaké to varování o ničení zdraví a tím jsou přeci z obliga. Jsou přeci také řádní plátci daní, a co na tom, že ze státních rozpočtů se zaplatí daleko více miliard v souvislosti s tím, co jejich výrobky způsobují, než kolik se vybere na daních z tabákových výrobků? A proč by měli být odpovědní za ,,několik“ lidí, které nemocnice, co se s nimi soudily, léčily? To by potom možná někdo mohl požadovat, aby dávali peníze na léčbu cca 5 milionů lidí, kteří zemřou po celém světě na nemoci z kouření každý rok. Oni přeci jen prodávají výrobky, a co na tom, že jejich užívání způsobuje závislost, těžká onemocnění a smrt? Co na tom, že je krutě testují na zvířatech, že na tabákových plantážích těžce pracují ženy a děti a že je kvůli tabáku ničeno životní prostředí? Vždyť je to vše pod hlavičkou legálnosti.

 

Dana Hladíková