Vláda nehájí zájmy horníků ani občanů Ústeckého kraje

Vláda nehájí zájmy horníků ani občanů Ústeckého kraje

usti_limity_2015_2
Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Vláda na pondělním zasedání v Ústí nad Labem schválila prolomení limitů těžby uhlí na dole Bílina. I přesto, že nedošlo ke schválení prolomení limitů těžby na dole ČSA a tím i k bourání nejméně části Horního Jiřetína, může být toto rozhodnutí prvním krokem k budoucímu prolomení limitů i na dole ČSA.

Ústecký kraj se dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností, špatnou kvalitou ovzduší, nízkou mírou kvality života a s ohledem na data ostatních regionů nejnižším věkem dožití. Místo toho, aby se současná vláda zaměřila na budování do budoucna perspektivních pracovních míst a ekologicky šetrného průmyslu, rozhodla se prolomit limity těžby, jenž pouze udrží současná pracovní místa. Otázkou však je na jak dlouhou dobu.

Těžba na dole Bílina tak může pokračovat, ale svým krokem vláda pouze oddaluje rozhodnutí a předává odpovědnost o dalším prolomení limitů na dole ČSA příštím vládám. Od roku 1991 se žádná vláda neodhodlala sáhnout na limity těžby. Je tedy paradoxem, že za pondělním rozhodnutím stojí právě vláda ČSSD, do které někteří lidé vkládali naděje o prosazování ekologické politiky. Podobný podíl odpovědnosti však nese i vedení kraje v čele s hejtmanem za KSČM Bubeníčkem, které prolomení limitů dlouhodobě prosazuje.

Pokud se dnes mluví o udržení 5 000 pracovních míst horníků na dole Bílina opomíjí se to, že v 90. letech společnost Czech Coal propustila z důvodu zefektivnění těžby 30 000 horníků. Dnes se nám Severní energetická snaží namluvit, že jí jde o pracovní místa. Této firmě samozřejmě o pracovní místa nejde, jde jí spíše o zachování příjmů pro své vlastníky. Současná vláda nehájí zájmy ani horníků, kterým by spíše pomohla vytvořením nových pracovních míst, ani obyvatelů regionu, kteří doplácí na kvalitu prostředí, v kterém žijí.

Přitom přijetí rozhodnutí o prolomení limitů kromě udržení pracovních míst bude pouze pokračovat v devastaci přírody Severních Čech a ničení zdraví obyvatel tohoto regionu. Vláda svým rozhodnutím tak pokračuje v podobné politice, jaká se zde prosazovala před rokem 1989. Pouhé využití zdrojů regionu bez investice do nových pracovních míst a rehabilitace poničeného regionu je pokračováním nekoncepční politiky.

Pro část voličů ČSSD a KSČM, kteří si myseli, že tato strana bude prosazovat ekologickou politiku, je toto rozhodnutí velkým zklamáním. Je třeba říci, že české politické scéně tak v současnosti neexistuje levicová ekologická alternativa. Jedinou možností, která dokáže odvrátit budoucí prolomení limitů těžby na dole ČSA, je tedy aktivizace občanů zdola a vytvoření tlaku na politiky, kteří o něm budou v budoucnosti rozhodovat.