MDŽ je svátkem boje za rovnost a sociální spravedlnost

MDŽ je svátkem boje za rovnost a sociální spravedlnost

Mezinárodní den žen je jedním z nejvýznamnějších svátků, protože je mu už 109 let. Odkazuje na dávné boje za volební právo pro ženy, za rovné odměňování, zkrátka za stejná práva, jako mají muži. Ale nebyl a není to jen svátek rovných práv. Je to také svátek boje za sociální spravedlnost, vždyť sedmdesát procent lidí pod hranicí chudoby na celém světě dnes tvoří ženy.

Mezinárodní den žen byl totiž vyhlášen jako akce socialistek a socialistů v roce 1910 na Kongresu II. Internacionály v Kodani, kde se o to zasloužili lidé jako Alexandra Kollontajová, Klára Zetkinová a Lusia Zeitzová.

V této tradici boj pokračuje dodnes, protože jsou to právě ženy z pracující třídy, které zažívají útlak několikanásobně. Ale jsou to také ony, které když se rozhodnou bojovat, je těžké je zastavit. Jen se podívejte na kurdské bojovnice v milicích YPJ, které se hrdinně postavily fanatikům a tmářům z Islámského státu, podívejte se na odvážné Súdánky, které vedou odpor proti 30 let trvající diktatuře v této zemi, nebo na stávkující dělnice v Indii, kde se v polovině ledna konala 200 milionová stávka proti omezování zákoníku práce, nebo irské hnutí za odstranění 8. dodatku z ústavy, který kriminalizoval potraty.

A nemusíme jen cestovat do zahraničí: i tady v ČR jsou ženy, které bojují za spravedlnost pro všechny. Ať už jsou ty, co se staví proti sexistické a homofobní politice katolické církve a jejích politických spojenců, nebo statečné zdravotní sestry, které přes náročnou a odpovědnou práci musí bojovat za to, aby vůbec systém českého zdravotnictví přežil.

Dnešní demonstrace je pokračování a posilování tradice boje za svobodu, rovnost a sociální spravedlnost. Doufám, že příští rok bude ještě větší a ještě silnější.

Záznam projevů: