Praha: Nechceme karafiáty, chceme vyšší platy

Praha: Nechceme karafiáty, chceme vyšší platy

V neděli 8.března se v Praze na Palackého náměstí sešlo na 300 účastníků demonstrace u příležitosti Mezinárodního dne žen. Akci svolala organizace International Feminists United (Spojené mezinárodní feministky/ti), která sdružuje české i zahraniční aktivisty a aktivistky za práva žen. Akci podpořila také sdružení Asamblea abierta de Praga, Beat Sexism a Socialistická Solidarita.

V projevech zazněla zejména kritika každodenního sexismu, nerovného zacházení, rozdílných platů za stejnou práci a kapitalismu. Po úvodní sadě projevů se pochod vydal po nábřeží na Klárov, kde proběhla druhá série projevů. Během pochodu účastnici skandovali hesla „Nechceme karafiáty, chceme vyšší platy“, „Fuck your flower, we take power“, „Naší zbraní je solidarita“ a další.

Na pražském Klárově pak zaznělo několik projevů v českém a anglickém jazyce. Za české účastníky a účastnice promluvila také Markéta Juřicová z nové strany Levice. Ta zdůraznila, že je nutné bojovat především za sociální spravedlnost pro všechny, protože je jedno, zda vás z práce vyhazuje šéf či šéfka, nebo vás sdírá z kůže exekutor či exekutorka.

Na závěr akce se mohli účastníci zapojit to už legendárního tance chilských žen, který se tradičně tancuje jako výraz odporu proti útlaku.

Projevy z demonstrace 8.března