Stanovisko k pirátskému „skandálu“

Stanovisko k pirátskému „skandálu“

Ve dnech 19. – 21. května jsme organizovali prodloužený víkend přednášek a debat Dny antikapitalismu. Jedná se o naši tradiční akci, kterou pořádáme řadu let. Akce se zúčastnila řada hostů a hostek z ČR i ze zahraničí a diskutovali nejrůznější témata: od toho, jakým výzvám čelí socialistické hnutí dnes, přes budoucnost klimatického hnutí, od nárůstu autoritářské a fundamentalistické pravice po otázky nerůstu, od boje pracujících po roli avantgardního umění.

Této akce se zúčastnila, jako mnoho dalších lidí, i Jana Michailidu, členka Pirátů. Její tweet z akce, kde popsala dva panely, které si vyslechla, vzbudil zděšení pravicových uživatelů Twitteru. Ti, věrni svojí pověsti agresivních a nenávistných haterů, sprostě útočili jak na Janu Michailidu, tak na nás. Potud by to byl český twitterový folklor, který bychom nebrali vážně.

Bohužel se k útoku přidal i předseda Pirátů a místopředseda vlády Ivan Bartoš. Ten jak Janu Michailidu, tak nás, spojil se zastánci nacismu a komunismu (myšleno minulý režim), které označil za stejná zla. Na jedné straně můžeme poděkovat panu vicepremiérovi, že udělal takovouto nečekanou a velkou reklamu naší akci a naší organizaci. Na druhé straně velmi nevybíravým způsobem zaútočil na svou stranickou kolegyni z pohodlné pozice moci – to je opravdu zbabělé, a navíc pomocí hloupých frází, které se opakovaně snaží cokoli levicové asociovat s gulagy a nesvobodou.

Považujeme toto vyjádření za urážku všech, kteří patří do stejné politické tradice, ke které se hlásíme. Jak si může každý přečíst v našem základním prohlášení: „Naprosto odmítáme režimy bývalého východního bloku v ČSSR, SSSR, ale také v Číně, na Kubě atd. Považujeme je za tzv. státněkapitalistické režimy. Jestliže dnešní kapitalismus je typický mocí nadnárodních korporací a jim poplatných parlamentů, měla tehdy veškerou ekonomickou a politickou moc třída stranické byrokracie. Hlásíme se k tradici levicové opozice vůči těmto režimům.“

Mezi radikálně levicovou opozici patřili mezi jinými Petr Uhl se svým Manifestem společenské samosprávy, nebo Záviš Kalandra popravený ve stejném politickém procesu s Miladou Horákovou. Všem zájemcům o koherentní marxistickou analýzu minulého režimu můžeme doporučit knihu Tony Cliffa State Capitalism in Russia (jehož český překlad prochází právě korekturami).

V souvislosti s naší akcí se o nás hovoří jako o organizaci, která se hlásí k marxismu-leninismu. Tento pojem ale pochází z dob minulého režimu a vznikl jako stalinistický výmysl, aby si Stalin a jeho následovníci zajistili monopol výklad socialistické teorie. V praxi se jednalo o vyprázdněné floskule. Marxismus považujeme za klíčovou metodologii pro pochopení a změnu světa. Nejde a nemůže jít o dogmata, protože tím by se marxismus sám popřel.

Socialistická Solidarita i další organizace hlásící se ke směru Mezinárodních socialistů, jsou principiálními odpůrci rasového, genderového a zejména sociálního útlaku. Globální kapitalismus považujeme za systém hluboce nespravedlivý, založený na vykořisťování lidské práce a ženoucí lidstvo do klimatické katastrofy. Jsme přesvědčeni, že jiný, sociálně a ekologicky spravedlivý svět je možný. Budeme i nadále pokračovat v úsilí o něj, vzdor konformismu a skrytým či otevřeným výhružkám. Vyzýváme také všechny, kteří mají stejný názor, aby se k nám přidali.

PS: V souvislosti s odbornou diskusí na téma levicový extremismus musíme vyjádřit náš plný souhlas s hodnocením odborníka na extremismu Ivo Pisárského, jehož vyjádření je zde.